Facebook stran

O nas

Že peti rod Deuovih ki vztraja v gostinstvu, je oktobra 2011 zapisal nov naslov v poslovni družinski dnevnik:

VINSKI DVOR DEU na Malkovcu.

V družbi vinogradov in zidanic, s širokim razgledom od Trdinovega vrha do Kuma in urejenim prometnim dostopom, je Vinski dvor odlična zgodba za vse, ki želijo doživeti pristnost dolenjske domačnosti, pa naj gre za zaseben, družinski, izletniški ali večdnevni počitniški, izobraževalni, poslovni in kongresni
dogodek, sproščen piknik na prostem ali praznovanje rojstnega dne sredi mrzle zime. S profesionalno odličnostjo sprejme tudi poročne slovesnosti. Že sliši se sanjsko: »Ohcet sva imela v Vinskem dvoru Deu!«

Poleg vrhunske kulinarike, z značilnimi slovenskimi jedmi in hišnimi specialitetami, ponuja Vinski dvor vrhunska avtohtona dolenjska vina. Tudi za zahtevne poznavalce je vinska klet dobro založena.

O nas
Vinski Dvor Deu » Več

Za konec še obrazložitev, kako je dobil lep novozgrajeni objekt svoje ime Vinogradniški dvor. Pokukali smo v zgodovino kmečke arhitekture 17. in 18. stoletja, ki pravi, da arhitektura kmečkih dvorcev sodi nedvomno v sam vrh ljudskega stavbarstva na Slovenskem. Gre za neposreden odsev načina življenja kmečkega sloja, kar se kaže v stavbarstvu ter vpliv te arhitekture na človeka in njegovo kulturo. Gradnja kmečkih dvorov ni bila pogojena z gmotnim stanjem posameznika. Kmečke dvore ali velike kmečke hiše so gradili fevdalno odvisni ljudje. Gmotno moč na kmetih je reprezentiral predvsem areal kmečke posesti. Posredni rezultat dobrega gospodarjenja in trženja je bilo boljše gmotno stanje kmeta, kar velja tudi danes, in to je pogojevalo večje zanimanje za razgledanost v vseh pogledih, od kulture gospodarjenja, splošnega poznavanja kulture in smelejšega pogleda na stavbarstvo. Tako je kmet prestopil mejo ruralnega območja in se ob obiskih trgov in mest začel spogledovati z mogočnostjo trških in mestnih hiš v urbanem svetu, bil je navdušen nad videno arhitekturo ter želel ta videnja v skromnejši obliki prenesti v ruralni svet svoje domačije. Sledila so obnavljanja in zidanje kmečkih domov s skromnejšim vnašanjem elementov mestne arhitekture. Tako so zabrisali razliko med mestno in vaško arhitekturo pri čemer so striktno upoštevali tradicionalno kmečko ornamentiko v posameznih detajlih. Tako so objekti zgrajeni v obdobju 17. in 18. stoletja pogojili pojav kmečkih dvorov.

Glede na to, da družina Deu na vseh področjih svoje domačije odkrito koketira s tradicijo svojih prednikov, ni imela nobenih predsodkov pri izbiri imena za novozgrajeni objekt. Naj tudi s tem objektom dokažejo svojo pripadnost delu in uspehu!

V vseh primerih pa DOBRODOŠLI v Vinskem dvoru na Malkovcu.